среда, 28. октобар 2015.

SVAKA UMETNOST TRAŽI ŽRTVU

Film Ozon imaće svoju premijeru u subotu 31. oktobra na Filmskom Frontu. Radnja filma odvija se u postapokaliptičnoj bliskoj budućnosti, a glavni lik, Dastagir jedan je od retkih preživelih. Ipak, njegova misija nije da spasi svet, već da povrati svoju izgubljenu ljubav. Razgovarali smo sa autorima filma Brankom Sujićem i Mirkom Miloševićem o njihovom filmu i o filmu uopšte.


Vaš film je prilično netipičan za naše krajeve. Gde ste pronašli inspiraciju i ideju za film?

- Film je globalan fenomen i siguran sam da među domaćim autorima ima mnogo ljubitelja naučne fantastke, veći problem je što su takve priče najčešće skupe i/ili komplikovane za realizaciju. U vreme kada smo počeli da se bavimo istraživanjem na polju vizuelnih efekata kao i snimanja na green screen-u izašli su filmovi kao 300 i Immortel. U to vreme maštali smo kako bi izgledali filmovi Tarkovskog ostvareni u sličnoj tehnici.


Koliko je vremena prošlo od rađanja ideje do trenutka kad ste imali gotov film i koji deo procesa stvaranja filma Vam je bio najteži?

- Od inicijalne ideje prošlo je 8 godina od kojih smo 6 godina proveli u postprodukciji, ali je teško izdvojiti koji je period bio najteži. Uglavnom je najteže kada ostanete bez sretstava za realizaciju i kada projekat mora da trpi jer se vreme završetka odlaže.


Kakvom vidite budućnost srpske kinematografije?

- Budućnost filma na globalnom nivou deluje optimistično. Oprema za snimanje je sve pristupačnija, alati za obradu slike i zvuka su sve jednostavniji, znanje je sve dostupnije, što ne znači da je film lako napraviti. On je bio i ostao plod komplikovanog i manje-više skupog procesa, ali situacija danas je daleko povoljnija nego što je nekada bila. Čini mi se čak i kod nas. Sa druge strane budžet za umetnički film je mnogo manji i teže dostupan. Nije samo bitno čime ćete snimiti ili kako se baviti postprodukcijom, već i šta je ono što ste stavili pred oko kamere. Iz tog razloga je i veliki porast interesovanja za naturalistički pristup, odnosno za ono što nas svakodnevno okružuje.


Koju ulogu u Vašem životu igraju filmski festivali poput Filmskog Fronta?

- Za tip filma kao što je Ozon filmski festivali su od velikog značaja. To su mesta na kojima se skuplja publika koja je zainteresovana za specifičan izraz i na kojima imate mogućnost da se upoznate sa velikim brojem fantastičnih ostvarenja.


Mislite li da je crna mačka prešla put domaćoj kinematografiji?


- Svuda je teško baviti se filmom jer je on skup i kompleksan medij. U siromašnim zemljama poput naše dodato je komplikovano baviti se umetnošću. Filmska umetnost kao i svaka druga traži veliku žrtvu. Ako se ona položi umetnost će naći svoj put.


*Fotografija je preuzeta sa http://vfxserbia.com/2012/09/18/ozone-the-movie-intervju/

Нема коментара:

Постави коментар