среда, 28. октобар 2015.

SPOJ TRENUTNOSTI I VEČNOSTI

GIFest je nastao 2003. godine kada je prvi put u Subotici održan regionalni festival gifova, a prvog dana Filmskog Fronta bili su gostujući festival, kada je publici preko televizijskog ekrana prikazano više od tri stotine gifova. Jedan od osnivača ovog festivala jeste Mirjana Šormaz Mitrić koja nam je rekla nešto više o samoj formi gifa kao vizuelne umetnosti, kao i o njegovoj prihvaćenosti kod srpske publike.


Kako se rodila ideja za stavaranje GIFest?

- Provodila sam dosta vremena gledajući gifove, i onda je to samo po sebi stvorilo želju za postojanjem jednog festivala poput Gif festa. Te godine je on i nastao. Naš cilj je bio da na jednom mestu okupimo autore koji se bave ovom vrstom umetnosti i da im na ovaj način pružimo mogućnost da pokažu svoje autorske radove. Shvatili smo da u Srbiji postoji dovoljno ljudi koje zanima gif i odlučili da uradimo nešto po tom pitanju, tako da ovime, osim što promovišemo sam gif, promovišemo i njegove autore i umetnike.


Kako se ova forma vizuelne umetnosti uklapa u njena tradicionalna shvatanja?

- Gif kao umetnički izraz pruža mogućnost različitih vidova samoizražavanja i iskazivanja stvaralačkih ideja, bilo da su one apstrakne ili realistične. On poseduje nešto što drugi vidovi umetnosti ne poseduju, sklop trenutnosti i večnosti. Sa napretkom tehnologije pruža nam se i više mogućnosti i medija preko kojih možemo da se izrazimo, što je velika prednost.


Kako treba da izgleda jedan pobednički gif?

- Mi svake godine formiramo određeni stručni žiri koji dalje, na osnovu svojih ličnih utisaka, vrši selekciju i donosi odluku. Kako je gif vrlo kratka forma umetnosti, najviše pažnje se obraća upravo na njegovu vizuelnost i to je ono što je zapravo najteže, kroz vizuelno izražavanje kod publike pobuditi određenu emociju, naterati ga da oseti ono što ste osetili vi prilikom stvaranja. Drugi kriterijum je svakako autentičnost gifa, što je još jedan težak zadatak svakog učesnika.


U kojem pravcu nameravate da u budućnosti usmeraravate GIFest?


- Od 2013. godine, kada je festival osnovan, GIFest je uspeo da privuče publiku, koja je i do tada postojala, samo joj je tek tad bila pružena mogućnost da prisustvuje festivalu poput ovog. Svakako nameravamo da svake godine okupimo što više učesnika i publike, i da istrajemo u ovome što radimo.

Нема коментара:

Постави коментар